Yurt dışında getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlenme usul ve esasları belirlendi.
Sayı: 2018/54
Konu: Yurt dışında getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlenme usul ve esasları belirlendi.
25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 495 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’yle; 7103 sayılı Kanun’la VUK’a eklenen ve yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlemesine ilişkin yeni hükümler içeren 280/A maddesinin uygulama usul ve esasları belirlenmiştir.
25 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğ Sirkülerimiz ekinde dikkatinize sunulmaktadır.
7103 sayılı Kanun’un 11. maddesiyle; Vergi Usul Kanunu’nun “Yabancı paralar” başlıklı 280. maddesinden sonra gelmek üzere, yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlemesine yönelik hükümler içeren 280/A maddesi eklenmişti.
Bu maddede 27 Mart 2018 tarihinden sonra ticaret siciline tescil edilen mükelleflerden yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar yurt dışından Türkiye’ye getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlemesine ilişkin yeni düzenlemeler yer almaktaydı.
25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 495 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile söz konusu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre Tebliğ’de;
– Yurt dışından yabancı para getirme uygulamasından yararlanma şartları,
– Sermaye olarak konulmak üzere yabancı paranın yurtdışından getirilmesi,
– Yatırım teşvik belgesinin yabancı para sermaye uygulamasındaki yeri,
– Madde kapsamına giren yabancı paraların sarf olunmayan kısmının değerlemesi,
– Madde kapsamına giren yabancı paraların sarf olunan kısmına ilişkin olarak ortaya çıkan kur farklarının durumu ve özel fon hesabı uygulaması,
konularında açıklamalara yer verilmektedir.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi