Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar ve Ödeme Kaydedici Cihaz Fişlerinin düzenlenme esaslarında bazı değişiklikler yapan 450 ve 451 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri 3 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sayı: 2015/15
Konu: Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar ve Ödeme Kaydedici Cihaz Fişlerinin düzenlenme esaslarında bazı değişiklikler yapan 450 ve 451 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri 3 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
3 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 450 ve 451 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile sırasıyla; yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılma mecburiyetine ilişkin 426 Sıra No.lu ve bankacılık kartları kullanılarak gerçekleştirilen perakende satışlarda düzenlenen yeni nesil ÖKC fişlerine ilişkin 435 Sıra No.lu, VUK Genel Tebliğlerinde değişiklikler yapılmış olup, söz konusu değişikliklere aşağıda yer verilmiştir.
450 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği İle Yapılan Değişiklikler
Bilindiği üzere, 426 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nde yeni nesil ödeme kaydedici cihazların onaylanabilmesi için hangi belgelerde belirtilen teknik ve fonksiyonel özelliklerin sağlanmış olması gerektiği belirtiliyordu.
450 Sıra No.lu Tebliğ ile, 426 Sıra No.lu Tebliğin “5. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların Onayı ve Teknik Özellikleri” bölümünde yer alan “Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların onaylanabilmesi için aşağıdaki belgelerde belirtilen teknik ve fonksiyonel özelliklerin sağlanmış olması gerekir.” cümlesinden sonra gelen,
“a. Yeni Nesil ÖKC Teknik Kılavuzu 1 veya 2.” bendi, “a. Yeni Nesil ÖKC uygulamasına ilişkin Teknik Kılavuzlar.” olarak,
Ve “c. Bakanlıkça hazırlanan Gelir İdaresi Mesajlaşma Protokolleri 1 veya 2.” bendi ise, “c. Gelir İdaresi Başkanlığı Mesajlaşma Protokolü dokümanları.” olarak değiştirilmiştir.
Diğer yandan, Tebliğ’de “Z” raporuna ilişkin bir değişikliğe de yer verilmiştir. Buna göre yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda da “Z” raporu oluşturma zorunluluğu devam etmektedir. Ancak söz konusu raporlar yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda elektronik ortamda muhafaza edildiğinden bu cihazları kullanan mükelleflerin “Z” raporlarını ayrıca kâğıda basma ve bu şekilde muhafaza etme zorunluluğu kaldırılmıştır.
451 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği İle Yapılan Değişiklikler
Hatırlanacağı üzere, 435 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile mali bilgileri içeren yeni nesil ÖKC fişleri ile bankacılık işlemine dair bilgileri içeren banka POS harcama belgesi bilgileri birleştirilmişti.
Söz konusu Tebliğ’de bankacılık bilgilerini de ihtiva eden ÖKC fişi ile banka POS harcama belgesinin işyeri nüshasının yazar kasanın yazıcısından basılacağı belirtilmekteydi. Devamında ise EFT-POS özelliği olmayan yeni nesil ÖKC’lerde bankacılık bilgilerini de ihtiva eden ÖKC fişinin yazar kasanın yazıcısından bastırılacağı, banka POS harcama belgesinin işyeri nüshasının ise POS cihazının veya yazar kasanın yazıcısından bastırılabileceği belirtilmekteydi.
Bu paragraf 451 Sıra No.lu Tebliğ ile “Bu Tebliğ ile ihdas edilen ve bankacılık bilgilerini de ihtiva eden ÖKC fişleri ile banka POS harcama belgesinin işyeri nüshası sadece yeni nesil ÖKC’nin yazıcısından basılacaktır.” şeklinde değiştirilmiştir.
Ayrıca söz konusu Tebliğ’de bankacılık kartları ile yapılan ödeme karşılığında ÖKC fişi yerine fatura düzenlenmesinin söz konusu olduğu durumlarda, mali değeri olan ÖKC fişi yerine, satışın faturalı satış olduğunu belirten bir bilgi fişinin ÖKC’den düzenlenerek müşteriye verilmesi ve bu bilgi fişinde banka POS harcama bilgilerinin de gösterilmesi gerektiğine yer verilmiştir. Bilgi fişinde bulunması gereken asgarî bilgiler ile bilgi fişinin düzenlenme usul ve esaslarına ilişkin hususlara Gelir İdaresi Başkanlığı Mesajlaşma Protokolü dokümanlarında yer verilir.
435 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nin “Uygulamaya Geçiş Süresi” bölümünde yetkili ÖKC firmalarının, 01.08.2014 tarihinden itibaren satacakları yeni nesil ÖKC’lerin yukarıda açıklandığı şekilde belge düzenleyecek özellikte olmasının zorunlu olduğu belirtiliyordu. Devamında ise bu tarihte önce satılan ve anılan özellikleri ihtiva etmeyen yeni nesil ÖKC’leri kullanan mükelleflerin, cihazlarının üretici veya ithalatçısı olan yetkili ÖKC firmalarına müracaat ederek cihazlarını en geç 01.08.2014 tarihine kadar yukarıda sayılan özellikleri haiz hale getirtmelerinin mecburi olduğu ve yetkili firmaların da bu talepleri yerine getirmelerinin zorunlu olduğu belirtiliyordu.
451 Sıra No.lu Tebliğ ile yukarıdaki zorunlulukların “EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC”ler için geçerli olduğu, yetkili ÖKC firmalarının, basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ÖKC’ler için söz konusu zorunluluğu en geç 1 Ocak 2016 tarihine kadar yerine getirecekleri belirtilmektedir.
Öte yandan 451 Sıra No.lu Tebliğ ile ilgili bölüme aşağıdaki açıklamalar ilave edilmiştir.
“Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS (banka POS) cihazı kullanan mükelleflere 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyeti getirildiğinden, bu mükelleflerin seyyar kullanım özelliği olan banka POS cihazı bulundurmamaları ve kullanmamaları gerekmektedir.
Basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ÖKC kullanan mükelleflerin ise işletmelerindeki harici banka POS cihazlarını 1 Ocak 2016 tarihine kadar yetkili ÖKC firmaları aracılığıyla yeni nesil ÖKC’lere (Gelir İdaresi Başkanlığı Mesajlaşma Protokollerine uygun olarak) bağlatmaları zorunlu olup, bu tarihten sonra yeni nesil ÖKC’den bağımsız banka POS cihazlarını kullanmaları mümkün bulunmamaktadır.”
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi