Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da BKK ile Yapılan Değişiklik
Sayı: 2015/17
Konu: Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da BKK ile Yapılan Değişiklik
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da değişiklik yapılmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı 11 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, söz konusu değişiklikler aşağıda açıklanmıştır.
1. 32 Sayılı Karar’ın 3’üncü Maddesinde Yapılan Değişiklikler
BKK’nın 1’nci maddesi ile 32 Sayılı Karar’ın 3’üncü maddesinin (a) bendi değiştirilmiş ve maddeye, yeni bent, (d) bendi eklenmiş olup, söz konusu bentler aşağıdaki gibidir.
“a) Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerin yurttan ihracı ve yurda ithali serbesttir.”
“d) 25.000 TL’yi aşan Türk parasının yurt dışına çıkarılması Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde yapılır.”
Yukarıda yer alan değişiklik öncesi 32 Sayılı Karar’ın 3’üncü maddesinin (a) bendi şu şekildeydi:
“3-a) Türk parası ve Türk parasıyla ödemeyi sağlayan belgelerin yurda ithali ile aşağıda belirlenen esaslar çerçevesinde ihracı serbesttir.
i) Türkiye’de yerleşik kişiler ile, dışarıda yerleşik kişiler, bankalar vasıtasıyla yurtdışına serbestçe Türk parası gönderebilirler. ii) ii) Yolcuların beraberlerinde en çok 5.000 ABD Doları karşılığı Türk parasını yurtdışına çıkarmaları serbesttir. iii) iii) Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerin ihracı serbesttir.”
2. 32 Sayılı Karar’ın 4’üncü Maddesinde Yapılan Değişiklikler
BKK’nın 2’nci maddesi ile 32 Sayılı Karar’ın 4’üncü maddesinin (a) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Yurda döviz ithali ve yurttan döviz ihracı serbesttir.”
“f) 10.000 Avro veya eşitini aşan efektifin yurtdışına çıkarılması Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde yapılır.”
Yukarıda yer alan değişiklik öncesi Karar’ın 4’üncü maddesinin (a) ve (f) bentleri şu şekildeydi:
“ 4- a) Türkiye’ye döviz ithali serbesttir.
f) Yolcular 5.000 ABD Doları veya eşitine kadar efektifi beraberlerinde yurtdışına çıkarabilirler. Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye’de yerleşik sayılmakla birlikte yurtdışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak, Türkiye’de yerleşik kişiler ise görünmeyen işlemler çerçevesinde bankalar(…)dan döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurtdışına serbestçe çıkarabilirler.”
3. 32 Sayılı Karar’ın 13’üncü Maddesinde Yapılan Değişiklikler
BKK’nın 3’ncü maddesi ile 32 Sayılı Karar’ın 13’üncü maddesinin üç ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Bankalar ve gümrük idareleri yurt dışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa bildirirler.”
“(4) Bakanlık, bu maddenin uygulaması ile ilgili olarak Türkiye’de yerleşik kişilerden istenecek bilgi, belge ve bunların gönderilme sürelerine ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir.”
Yukarıda yer alan değişiklik öncesi Karar’ın 13’üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarının eski hali aşağıdaki gibidir.
“(3) Bankalar ve gümrük idareleri yurt dışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa ve Ekonomi Bakanlığına bildirirler.”
“(4) Bakanlık, bu maddenin uygulaması ile ilgili olarak Türkiye’de yerleşik kişilerden istenecek bilgi, belge ve bunların gönderilme süreleri ile gönderileceği kurumlara ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir.”
Yurtdışına Türk Lirası ve döviz ihracını kolaylaştıran söz konusu değişiklikler Bakanlar Kurulu Kararının yayım tarihi olan 11 Haziran 2015’te yürürlüğe girmiştir.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi