Sosyal içerik üreticilerinin internet vb. elektronik ortamlar üzerinden sundukları hizmetlere ilişkin kazanç istisnasının usul ve esasları belirlenmiştir.
SAYI: 2024/26
KONU: Sosyal içerik üreticilerinin internet vb. elektronik ortamlar üzerinden sundukları hizmetlere ilişkin kazanç istisnasının usul ve esasları belirlenmiştir.
GVK’nun mükerrer 20/B maddesine göre, sosyal içerik üreticiliği ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisnadır. 7491 sayılı Kanun’la 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere “İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler” de bu istisna kapsamına dahil edilmiştir.
26 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 325 seri numaralı GV Genel Tebliği’yle; yukarıdaki hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş ve örneklerle açıklanmıştır.
Yukarıdaki istisnadan yararlanmak için;
İstisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili mükellefiyet (mevcut bir mükellefiyet yoksa) tesisinin ardından istisna belgesi için ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden Tebliğ ekinde yer alan “193 Sayılı Kanun’un Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi’ni (İstisna Belgesi) almaları gerekmektedir.
Vergi dairesince bu faaliyetlerin mezkûr madde hükmüne göre istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespiti veya uygun faaliyet kodunun tesisini müteakip başvuru sahiplerine istisna belgeleri verilecektir.
Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
Bankalar bu hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklardır. Kazanç toplamı (2024 yılı için) 3.000.000 TL’yi aşanlar ile tüm gelirlerini yukarıda belirtildiği şekilde tahsil etmeyenler bu istisnadan yararlanamazlar.
Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.
İstisna uygulamasında mükelleflerin tam veya dar mükellef olmalarının bir önemi bulunmamaktadır.
İstisna şartlarını haiz mükelleflerin, istisna kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir. İstisna kapsamındaki faaliyetler sonucu elde edilen hasılat üzerinden tevkif edilen vergiler nihai vergi olacağından, bu vergilerin başka gelirler nedeniyle verilecek yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergilerden mahsubu mümkün değildir.
Söz konusu Tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.