KDV Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Kurlar
Sayı: 2016/09
Konu: KDV Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler
6 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 21 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Tebliğ ile KDV Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikler aşağıda açıklamıştır.
1. Fazla ve Yersiz Ödenen Verginin İadesi
6 Seri No.lu Tebliğin 1’inci maddesiyle, KDV Genel Uygulama Tebliğinin Fazla veya Yersiz Ödenen Verginin İadesi başlıklı (I/C-1.1.2) bölümüne sekizinci paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“İndirim hakkına sahip mükelleflerin ithalat matrahında, ithalat işleminden sonra meydana gelen azalmalar (transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtıldığının tespit edildiği durumlar dâhil) nedeniyle fazla veya yersiz ödenen vergiler, bu mükellefler tarafından indirim hesaplarına alındığından iade edilmez. İthalat sırasında fazla veya yersiz ödenen bu vergiler ile ilgili olarak indirim hesaplarında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Bu uygulama yurtdışından temin edilen hizmetlere (gayri maddi hak ödemeleri dâhil) ilişkin sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen vergiler için de geçerlidir.”
Bilindiği üzere, İdare yukarıdaki düzenleme öncesi farklı özelgelerle, ithalatla ilgili olarak ihracatçı firmanın sonradan yaptığı indirimlerin (Credit Note) KDV beyannamesi üzerinde hem indirim olarak, hem de ilave edilecek KDV olarak beyan edilmesi yönünde görüş vermekteydi.
KDV Uygulama Tebliğine eklenen paragraf ile, 21.06.2016 tarihinden itibaren alınan “Credit Note”lar için KDV açısından herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmayacaktır. Mükellefler tarafından Hazineye intikal etmiş olan verginin indirim hesaplarına alınmasına izin verilmek suretiyle hem mükellefler nezdinde gereksiz tarhiyatlar önlenmekte, hem de fazla ödenen verginin iadesi, indirim yoluyla gerçekleştirilmektedir.
Öte yandan, bu uygulama, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtıldığının tespit edildiği durumlara bağlı indirimlerde de geçerli olacaktır.
Diğer taraftan, yurtdışından temin edilen hizmetlere (gayri maddi hak ödemeleri dâhil) ilişkin sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen vergiler de bu kapsamdadır.
2. Kısmi Tevkifat Uygulaması
Tebliğin 2’nci maddesiyle, KDV Genel Uygulama Tebliğinin Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar başlıklı (I/C-2.1.3.1) bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.”
Yapılan düzenleme uyarınca, mücbir sebep halinde bulunulan süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarda tevkifat uygulanmayacaktır.
3. Ağaç Ve Orman Ürünleri Tesliminde Tevkifat Uygulaması
Tebliğin 5’nci maddesiyle KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.6.1) bölümünün ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Söz konusu malların (ağaç ve orman ürünleri) ithalatçıları veya bu malları 5018 sayılı Kanun’a ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alanlar tarafından yapılan teslimlerde tevkifat uygulanmaz. Bu teslimlere ilişkin düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” veya “Teslim edilen mal 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve söz konusu malların ithalatına ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine veya bu malların 5018 sayılı Kanun’a ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alımına ilişkin fatura bilgilerine yer verilir.”
Buna göre, ağaç ve orman ürünlerinin 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alanlar tarafından yapılan teslimlerde tevkifat uygulanmayacaktır.
4.Uluslararası Kuruluşlar İle Bu Kuruluşlara Bağlı Program, Fon, Temsilcilik Ve Özel İhtisas Kuruluşlarına Yapılan Teslim Ve Hizmetlerde İstisna
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 26. maddesinde;
“Ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar ile bu kuruluşlara bağlı program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarının resmî kullanımları için yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları, bunların sosyal ve ekonomik yardım amacıyla bedelsiz olarak yapacakları mal teslimi ve hizmet ifaları, bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifaları ile ilgili mal ve hizmetlerin bunlara teslim ve ifası; ilgili kurum, temsilcilik, program, fon ve özel ihtisas kuruluşlarının Türkiye’deki faaliyetlerinin devamı veya ilgili kurumlara ilişkin uluslararası anlaşmaların yürürlükte bulunduğu süre içinde katma değer vergisinden müstesnadır.
Birinci fıkrada yer alan istisnadan yararlanan kuruluşların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına Türkiye’de görevde bulundukları süre içinde yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları da katma değer vergisinden müstesnadır.
Bu maddede düzenlenen istisnalar dolayısıyla yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergilerden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise 32. madde hükümleri uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine nakden veya mahsuben iade edilir.”
hükmü yer almaktadır.
KDV Genel Uygulama Tebliği’ne eklenen “Uluslararası Kuruluşlar İle Bu Kuruluşlara Bağlı Program, Fon, Temsilcilik ve Özel İhtisas Kuruluşlarına Yapılan Teslim ve Hizmetlerde İstisna” başlıklı bölüm ile yukarıda yer verilen yasa hükmü çerçevesinde, uluslararası kuruluşlar ile bu kuruluşlara bağlı program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulamasının usul ve esasları belirlenmiştir. Ayrıca, uluslararası kuruluşların yönetici kadrolarında yer alan mensuplarının ödemiş oldukları KDV’nin nasıl iade edileceğine ilişkin açıklamalara da yer verilmiştir.
5.Yürürlük
6 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayım tarihi olan 21 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM- Bağımsız Denetçi