KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:36) Yayımlandı.
Sayı: 2021/20
Konu: KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:36) Yayımlandı.
03.06.2021 tarihli ve 31500 sayılı Resmi Gazete’de Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:36)” yayımlandı.
Anılan tebliğ ile yapılan düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenmektedir;
- Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan kamu kurum ve kuruluşları ile emeklilik şirketlerinin belirlenmiş alıcılar kapsamına dahil edilmiştir. (Yürürlük Tarihi: 01.07.2021 olarak belirlenmiştir.)
- Sağlık hizmet sunucuları tarafından faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenmek suretiyle verilen sağlık hizmetlerinde SGK tarafından tevkifat uygulanmayacağına karar verilmiştir. (Yürürlük Tarihi: 01.07.2021 olarak belirlenmiştir.)
- KDV mükellefi olmayan alıcıların (Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri dışında) tevkifat uyguladığı işlemlerde yapılacak düzeltme işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler verilmiştir.
- Kısmi tevkifat uygulamasında ilişkin 1.000,00 TL olan alt sınır 2.000,00 TL olarak değiştirilmiştir.(Yürürlük tarihi 01.07.2021 olarak belirlenmiştir.)
- KDV kanunun 13/f maddesindeki ulusal güvenlik kuruluşlarına mal teslim eden ve hizmet veren mükelleflerin iade taleplerinde yaşanan sıkıntıların önlenmesi amacıyla ulusal güvenlik kuruluşlarının söz konusu mal ve hizmetlerin istisna kapsamında olduğuna dair GİB’den uygunluk bildirimi alınması uygulamasına geçilmesine karar verilmiştir. (Yürürlük Tarihi: 01.07.2021 olarak belirlenmiştir.)
- KDV Kanunun 13/n maddesinde yer alan istisna uygulaması kapsamına, Uluslararası Standart Kitap No (ISBN) bulunan boyama ve etkinlik kitabı teslimlerinin de dahil edildiği açıklanmaktadır. (Yürürlük tarihi: 03.06.2021)
- Taşınmaz ticaretine ilişkin özel matrah uygulamasında, 6362 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan Gayrimenkul Yatırım Fonları ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi aranmaksızın taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerden sayıldığına karar verilmiştir. (Yürürlük tarihi: 03.06.2021 olarak belirlenmiştir.)
- Finansman gider kısıtlamasına konu edilip KKEG olarak dikkate alınan kısımla ilgili yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılabileceğine dair aşağıdaki açıklamaya yer verilmiştir.
Bu kapsamda KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/C-2.1.) bölümünde yer alan “ç)” bendinin ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
“Bununla birlikte, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının 9 numaralı bendi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendindeki gider ve maliyet unsurlarından bir kısmının indiriminin kabul edilmeyeceğine yönelik düzenleme 3065 sayılı Kanunun 30/d maddesi hükmü ile paralellik arz etmemektedir. Doğrudan işletmenin faaliyetiyle ilgili olan bu giderler için yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılamaması, KDV’nin temel prensibi olan işle ilgili giderler için yüklenilen vergilerin mükellef üzerinde kalmaması prensibi ile de çelişmektedir.
3065 sayılı Kanunun 29/5 inci maddesinin verdiği yetki çerçevesinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının 9 numaralı bendi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi kapsamında gider ve maliyet unsurlarından indirimi kabul edilmeyen kısma ilişkin 3065 sayılı Kanunun 30/d maddesi hükmünün uygulanmaması uygun görülmüştür.”
- Aynı vergilendirme döneminde birden fazla konuda veya işlem türünde iade hakkı bulunan mükelleflerin bunların bazıları için iade hakkını kullanamayabileceklerine hükmedilmiştir. (Yürürlük tarihi: 03.06.2021 olarak belirlenmiştir.)
Konu ile ilgili tebliğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi