KDV Genel Uygulama Tebliği’nde Bazı Değişikliklerin Yapılması
Sayı: 2022/18
Konu: KDV Genel Uygulama Tebliği’nde bazı değişikliklerin yapılması
21 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 41 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) bazı düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır:
- Arsa karşılığı inşaat işleri
41 seri numaralı KDV Tebliği’nin (Yeni Tebliğ) 1. maddesiyle, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Müteahhit tarafından arsa sahibine konut veya işyeri teslimi” başlıklı (I/B-8.2.) bölümünde yer alan Örnek 1 ve Örnek 2 son düzenlemeler kapsamında güncellenmiştir.
1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
- İsteğe bağlı tam tevkifat uygulaması
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (I/C-2.1.3.2.) bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler, (I/C-2.1.3.3.) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak teslimlere ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
Yeni Tebliğ’in 2. maddesiyle, isteğe bağlı tam tevkifat müessesesi ihdas edilmiştir. Buna göre mükellefler, yazılı bir sözleşme düzenleyerek bir yıl süreyle anlaştıkları satıcı mükelleflerden, yukarıda belirtilen işlemlere (Tebliğin “I/C-2.1.3.2.13. Diğer hizmetler” ve “I/C-2.1.3.3.7. Diğer teslimler” bölümlerindeki işlemler hariç) ilişkin alımlarında tevkifat sorumluluklarının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, hesaplanan KDV’nin tamamını sorumlu sıfatıyla beyan edip ödeyeceklerdir.
Bir yıllık sürenin bitimini izleyen yıllarda uygulamaya devam edilmesinin istenmesi halinde sözleşmenin aynı süreyle yenilenmesi gerekir. Bir yıllık süre dolmadan söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu uygulama 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
- Demir-çelik ürünlerinin tesliminde kısmi tevkifat
Yeni Tebliğ’in 5. maddesiyle, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin teslimi kısmi tevkifat kapsamına alınmıştır. Bu ürünlerin; belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın) ve KDV mükelleflerine (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir) tesliminde (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.
Tevkifat kapsamına giren ürünlerin neler olduğu ve tevkifat uygulamasına ilişkin ayrıntılı açıklamalar yeni Tebliğ’in 5. maddesinde yer almaktadır. 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.
- İmalatçılar tarafından yapılan mal ihracında ihracat bedeline göre iade
Yeni Tebliğ’in 8. maddesiyle, sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılara, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10’una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilme imkânı getirilmiştir.
Bu uygulama ihtiyari olup, uygulamadan KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (II/A-8.3.) bölümünde tanımlanan imalatçılar faydalanabilecektir.
İmalatçıların bu bölüm kapsamındaki mahsuben iade talepleri, Tebliğ’de belirtilen belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir. İmalatçıların 10.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri ise vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir. Süresinde düzenlenmiş YMM Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için bu sınır 100.000 TL olarak uygulanacaktır.
Yeni Tebliğ’in 8. maddesinde konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmaktadır. 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemlere ilişkin iade taleplerinde uygulanacaktır.
- Özel matrah uygulanarak yapılan binek otomobili teslimlerinde KDV oranı
5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce özel matrah uygulanarak yapılan binek otomobili teslimlerinde KDV oranının %18 olarak uygulanmasına karar verilmişti.
Bu değişiklikle ilgili tereddütlü olan bir konu hakkında yeni Tebliğ’de açıklamalar yapılmıştır. Buna göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce başka bir yetkili satıcıdan özel matrah uygulanarak satın alınan binek otomobiller, %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobil olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu araçların tesliminde satış bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV hesaplanacaktır.
1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
- İncelemesiz ve teminatsız iade limiti
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin muhtelif bölümlerinde yer alan vergi inceleme raporu, YMM Raporu ve teminat aranmaksızın iade edilebilecek tutara ilişkin sınır 5.000 TL’den 10.000 TL’ye yükseltilmiştir. 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemlere ilişkin iade taleplerinde uygulanacaktır.
- İndirimli orana tabi işlemlerde yılı içerisinde nakden iade
İndirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iade alacaklarını yılı içerisinde nakden iade alabilecek mükellefler grubuna, 2007/13033 sayılı BKK’ya ekli (II) sayılı listenin 34. sırasında yer alan mesken ve tarımsal sulama abone gruplarına elektrik teslimi yapan mükellefler ilave edilmiştir. 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.
İlgili karara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220421-15-1.htm
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi