KDV Genel Uygulama Tebliği’nde bazı değişiklikler yapılmıştır.
SAYI: 2024/13
KONU: KDV Genel Uygulama Tebliği’nde bazı değişiklikler yapılmıştır.
10.02.2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 50 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) aşağıda yer alan düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır.
- Sorumlu sıfatıyla ödenmesi gereken KDV’nin indirimi
10.02.2024 tarihinde yürürlüğe giren 7491 sayılı Kanunla, KDV Kanunu’nun 29. Maddesinin 1. fıkrasına (ç) bendi eklenerek vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen KDV’nin indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliği’nde, sorumlu sıfatıyla kanuni süresinde beyan edilen tutarın, beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabileceğine ilişkin düzenleme bulunmaktaydı. 7491 sayılı Kanun’la yukarıda yer verilen değişiklik kapsamında KDV GUT’ndeki bu düzenleme yürürlükte kaldırılmış onun yerine “Tevkifata tabi tutulan KDV’nin indirimi konusunda, Tebliğin (III/C-1.1.) bölümündeki açıklamalar dikkate alınır.” paragrafı eklenmiştir.
Buna göre Ocak/2024 vergilendirme döneminden itibaren kanuni süresinde 2 No.lu KDV beyannamesiyle beyan edilip yine kanuni süresinde sorumlu sıfatı ile ödenen vergiler eskiden olduğu gibi tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir. Kanuni süresinde beyan edilmeyen veya beyan edilmekle birlikte kanuni süresinde ödenmeyen tevifata tabi KDV ise ödemenin yapıldığı vergilendirme dönemine ilişkin 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir. Kısmi ödeme yapılması halinde indirim hakkı ödenen kısım ile sınırlı olarak kullanılabilecektir. Mahsup için gerekli tüm şartları sağlamış olmak kaydıyla KDV iade alacağından mahsup yoluyla ödenen tevkifata tabi KDV’nin de yukarıdaki esaslar doğrultusunda indirim konusu yapılması mümkündür.
Satıcı tarafından beyan edilen tevkifata tabi olmayan KDV ise eskiden olduğu gibi vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihi izleyen takvim yılı sonunu aşmamak kaydıyla belgenin kayıtlara alındığı dönem itibarıyla indirim konusu yapılabilecektir.
- Diğer hizmetlerde kısmi tevkifat uygulaması
KDV GUT’nin “2.1.3 Kısmi Tevkifat Uygulaması” bölümünün “2.1.3.2.13. Diğer Hizmetler” alt bölümünde; KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajanslarına ifa edilen ve Tebliğ’de özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında (sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen ve faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenen sağlık hizmetleri hariç) söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağına ilişkin düzenleme yer almaktadır.
50 seri numaralı Tebliğ’le yukarıda sayılan kurumların arasına “kamu iktisadi teşebbüsleri (kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri),” ibaresi eklenmiştir. Bu değişiklikle kamu iktisadi teşebbüsleri (kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri) de yukarıdaki tevkifat kapsamına dahil edilmiş olmaktadır. Bu düzenleme, 1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
- Kısmi tevkifatta sınır
KDV GUT’nin “2.1.3.4.1.Tevkifat Uygulamasında Sınır” başlıklı bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulmayacağına ve sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacağına ilişkin düzenleme yer almaktadır.
50 seri numaralı Tebliğ’le yukarıdaki “2.000 TL’yi” ibaresi, işlemin yapıldığı yıla ilişkin olarak VUK’nun 232. maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırını” olarak değiştirilmiştir. (2024 yılı için 6.900 TL) Bu düzenleme de 1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
- Mahsuben iade taleplerine ilişkin eksiklik yazılarında belirtilen 30 günlük süreden sonra eksikliklerin tamamlanması halinde gecikme zammının uygulanacağı süre
Bilindiği üzere, vergi dairesine olan borçlara mahsup taleplerinde vergi daireleri, belgelerdeki muhteviyat eksikliklerini veya KDVİRA sisteminin tespit ettiği olumsuzlukları mükellefe yazı ile bildirilmektedir. Yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde eksiklikleri/olumsuzlukları gideren mükelleflerin mahsup talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibarıyla yerine getirilmekte ve bunlara gecikme zammı uygulanmamaktadır. Eksikliğin 30 günlük süreden sonra tamamlanması halinde ise mahsup talebi bu tarih itibariyle yerine getirilmekle birlikte borcun normal vade tarihinden eksikliğin giderildiği tarihe kadar gecikme zammı istenilmektedir.
KDV GUT’ne eklenen aşağıdaki düzenleme ile gecikme zammının hesaplanacağı sürenin başlangıç tarihi, borcun normal vade tarihi yerine eksiklik yazısının tebliğ edildiği tarih olarak belirlenmiştir. Böylece mahsup talepleri ile ilgili olarak eksiklik yazısın tebliğ edildiği tarihe kadar idare nezdinde geçen süreler için gecikme zammı hesaplanmamış olacaktır.
Konuyla ilgili olarak Tebliğ’in “IV/A-2.1.2 Mahsuben İade Talebi” başlıklı bölümünün dördüncü paragrafının sonuna eklenen düzenlemeler aşağıdaki gibidir:
“30 günlük ek süreden sonra eksiklikleri gideren mükelleflerin mahsup talepleri ise eksikliklerin giderildiği tarih itibarıyla yerine getirilir ve eksiklik yazısının mükellefe tebliğ edildiği tarih ile mükellefin eksiklikleri giderdiği tarih arasında geçen süre için gecikme zammı uygulanır. Bu talebe ilişkin vergi dairelerinde yapılan işlemler sırasında geçen süreler için ise gecikme zammı uygulanmaz.”