Hava Yolu Şirketlerinin E-Bilet Uygulamasından Yararlanma Usul Ve Esasları Belirleyen VUK Genel Tebliği Resmi Gazete’de Yayımlandı.
Sayı: 2015/34
Konu: Hava Yolu Şirketlerinin E-Bilet Uygulamasından Yararlanma Usul Ve Esasları Belirleyen VUK Genel Tebliği Resmi Gazete’de Yayımlandı.
25 Aralık 2015 tarih ve 29573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 462 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile hava yolu ile yurt içi veya yurt dışı yolcu taşımacılığı işi ile iştigal eden mükelleflerin, elektronik ortamda bilet düzenlemeleri, düzenledikleri e-Biletleri muhatabına iletmeleri ile bu belgeleri muhafaza ve ibraz etmelerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup, bu usul ve esaslar aşağıda açıklanmıştır.
1. Kapsam
462 Sıra Numaralı Tebliğin kapsamına, hava yolu ile yurt içi veya yurt dışı yolcu taşımacılığı işi ile iştigal eden mükellefler girmektedir.
Tebliğ ile getirilen e-Bilet Uygulaması ihtiyari olup, kapsama giren mükellefler istemeleri ve Başkanlıkça kendilerine izin verilmesi halinde, e-Bilet Uygulamasından yararlanabileceklerdir.
2. Başvuru Şartları ve Uygulamadan Yararlanma Yöntemleri
E-Bilet düzenlemek isteyen mükelleflerin;
a) Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 397) kapsamında getirilen e-Fatura Uygulamasından yararlanma iznine sahip olmaları,
b) Bu Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, e-Biletleri düzenleyebilme ve e-Biletleri sunabilme konusunda hazırlıklarını tamamlamış olmaları,
c) Bu sirkülerin “5” bölümünde belirtilen raporlama gereksinimlerinin karşılanması hususunda gerekli altyapı ve hazırlıklarını tamamlamış olmaları,
gerekmektedir.
Mükellefler e-Bilet Uygulamasından, kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden veya Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri üzerinden olmak üzere iki yöntemle yararlanabileceklerdir.
3. Elektronik Biletin Düzenlenmesi ve Teslimi
Hava yolu firmaları istemeleri halinde, elektronik ortamda oluşturdukları e-Biletleri muhatabına elektronik sertifika ile imzalanmış olarak elektronik ortamda teslim edebileceklerdir. Bu imkandan yararlanmak isteyen mükelleflerin Başkanlıktan elektronik ortamda iletim izni almaları gerekmektedir.
Başkanlıktan elektronik ortamda iletim izni alan hava yolu firmaları muhatabı tarafından istenilmesi halinde, düzenledikleri e-Bileti ya da bunu temsil eden belgeyi kağıt olarak teslim edeceklerdir. e-Biletin ya da bunu temsil eden mali değeri bulunmayan kağıt çıktının muhatabına verilmesi halinde bunun ayrıca imzalanıp kaşelenmesine gerek bulunmamaktadır. Temsil eden belgenin verilmesi, e-Bilet izni alan hava yolu firmalarının yolcuya e-Bileti kağıt baskısı alınabilecek şekilde elektronik araç veya ortamlar vasıtasıyla sunma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.
Hava yolu firmaları istemeleri halinde, elektronik ortamda oluşturdukları e-Biletleri, muhatabına kağıt ortamda teslim edebileceklerdir. Bu imkandan yararlanmak isteyen mükelleflerin Başkanlıktan kağıt ortamda iletim izni almaları gerekmektedir.
4. Hava Yolu Biletinde Bulunması Gereken Bilgiler
E-Bilet düzenleme izni alan hava yolu firmalarının düzenleyecekleri e-Biletlerde, en az aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur.
1. Hava yolu firmasının unvanı,
2. Yolcunun adı-soyadı,
3. Belge numarası,
4. Düzenlenme tarihi,
5. Yapılan hizmetin nevi ve tutarı,
6. Ödeme türü (Nakit/Kredi kartı/Banka kartı/Havale/Promosyon ve benzeri)
5.Raporlama
E-Bilet izni alan mükellefler ve e-Bilet hizmeti verme konusunda Başkanlıktan izin alan özel entegratörler; elektronik ortamda oluşturdukları biletlere ilişkin olarak, Başkanlığın www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan “Elektronik Bilet Teknik Kılavuzu”nda yer alan veri formatı ve standardına uygun, aylık “e-Bilet Raporu”nu ait olduğu ayı takip eden ayın 15 inci günü saat 24:00’e kadar elektronik sertifika ile zaman damgalı olarak imzalamak ve Başkanlık sistemine yüklemek zorundadırlar.
Herhangi bir kesinti veya sistem arızası nedeni ile raporlar Başkanlık sistemine yüklenemez ise, söz konusu raporların yüklenilmesini engelleyen kesinti veya arıza durumunun ortadan kalkmasını takiben raporlar Başkanlık sistemine yüklenecektir. Raporların süresinde yüklenememesi durumunu gerekçeleriyle açıklayan bir yazı beş iş günü içerisinde Başkanlığa gönderilecektir. Söz konusu işlem istisnai bir uygulama olup süreklilik arz etmesi halinde e-Bilet izni iptal edilebilecektir.
Raporlama gereklerinin yerine getirilmiş olması, mükellefin söz konusu belgeleri muhafaza ve ibraz ödevlerini ortadan kaldırmamaktadır.
e-Biletlerin, daha sonra iptal edilmesi ya da üzerlerinde değişiklik yapılması durumunda iptal veya değişikliğe ilişkin bilgilere, bu işlemlerin yapıldığı döneme ait “e-Bilet Raporu”nda yer verilmesi zorunludur.
6. Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğü
e-Bilet oluşturma izni alan mükelleflerin düzenlemiş oldukları biletlerini Tebliğ’de yer alan koşullara göre muhafaza ve ibraz etmeleri gerekmektedir.
e-Bilet uygulamasından yararlanan mükellefler, uygulama kapsamında düzenledikleri e-Biletlerini ve e-Bilet raporlarını kendilerine ait bilgi işlem sistemlerinde muhafaza edebilecekleri gibi, Başkanlıktan elektronik saklama izni alan mükelleflerin bilgi işlem sistemlerinde de muhafaza edebilirler.
e-Bilet ve raporlarının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarının geçerli olduğu alanlarda muhafaza edilmesi zorunludur. Bu zorunluluk, yurt dışında ikincil bir arşivleme yapılmasına engel teşkil etmez. Başkanlık e-Bilet uygulamasından yararlanmak için başvuran mükelleflerin gerekçeli talebi üzerine bu madde hükmünün uygulanmasında farklı usul ve esas belirleyebilir.
7. Diğer Hususlar
e-Bilet uygulamasını kendi sistemi üzerinden kullananlar, bilete ait elektronik kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi, işlem görememesi halleri ile olağanüstü durumların meydana gelmesi halinde, durumu Başkanlığa on beş gün içinde bildirerek bu kayıtları nasıl tamamlayacağına ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadır.
e-Bilet uygulamasını kendi sistemi üzerinden kullananların ve izin alan özel entegratörlerin, Defterdarlık veya Vergi Dairesi Başkanlıkları ile anlaşmalı matbaa işletmeciliği sözleşmesi yapma zorunlulukları bulunmamaktadır. e-Bilet izni kapsamında düzenlenmeyen belgeler ile başka mükelleflere ait belgeler bu kapsamın dışındadır.
Tebliğ uyarınca e-Bilet düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin, sistemlerinde arıza veya kesinti meydana gelmesi durumlarında; e-Bilet yerine IATA kurallarına uygun ya da genel hükümler çerçevesinde kağıt ortamında bilet düzenlemek zorundadırlar. Bu şekilde bilet düzenlemek istisnai bir uygulama olup süreklilik arz etmesi halinde verilen izin iptal edilebilecektir. f) Başkanlık, ilgilisine bilgi vermek suretiyle, izin isteyen mükelleflerin başvurularının yanıtlanmasını belli bir süre erteleyebilir, başvurularını sıraya koyabilir.
Tebliğ uyarınca e-Bilet düzenleme izni alan mükellefler, bagaj ücreti, cezalar, ücret iadesi ve benzeri işlemleri için de e-Bilet düzenleyeceklerdir.
IATA üyesi olmayan hava yolu firmaları da istemeleri halinde bu Tebliğ hükümlerinden yararlanabilecektir.
Türkiye’de faaliyette bulunan dar mükellef hava yolu firmalarının, sadece Türkiye’de elde edilmiş sayılan hasılatlarını içeren biletleri Tebliğ kapsamındadır.
Tebliğ’in 14’üncü maddesi ile 5/5/2004 tarihli ve 25453 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 334)’nin “I. Hava Yolu Taşımacılığında Kullanılan Yolcu Biletleri” başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.
Tebliğin 14’üncü maddesi 1 Temmuz 2016 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde (25 Aralık 2015) yürürlüğe girer.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi