7338 sayılı Kanun’un Diğer Kanunlarda yapılan değişiklikleri içeren düzenlemeleri.
Sayı: 2021/30
Konu: 7338 sayılı Kanun’un Diğer Kanunlarda yapılan değişiklikleri içeren düzenlemeleri.
26 Ekim 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un Vergi Usul Kanunu’yla ilgili hükümleri aşağıda özetlenmiştir:
- Damga Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinde yapılan değişiklikle, “yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları” Resmi Daire kapsamına alınmış, aynı kanunun 2 sayılı tablosunda düzenlenen damga vergisi istisnalarına Sermaye Piyasası Kanununun 31/B maddesi kapsamında teminat yöneticisinin taraf oldukları dahil bu ihraca konu teminatlara ilişkin makbuz ve kağıtlar ile “genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, belediyelere ve köylere yapılacak bağışlara ilişkin olarak ilgili idare ile bağışlayanlar arasında düzenlenen kağıtlar” da dahil edilmiştir.
- Katma Değer Vergisi’nin 17. maddesinde yapılan değişiklikle, sosyal medya içerik üreticileri ve mobil cihazlar için uygulama geliştiricilerine ilişkin gelir vergisi kanununda yapılan düzenlemeye paralel olarak, anılan kanun kapsamında vergilenen bu kazançlara konu teslim ve hizmetler KDV istisnası kapsamına alınmıştır. Uygulama 1.1.2022 tarihinden itibaren söz konusu düzenleme kapsamında vergilenen kazançlara konu teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Özel Tüketim Vergisi’nin 12. maddesinde yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanı tütün mamullerinde asgari maktu ÖTV tutarını ve taşıtlarda ÖTV oranlarını ve ÖTV matahlarının alt ve üst sınırlarını üç kata kadar artırmaya yetkili kılınmış, diğer yandan ATV (Ali Terrain Vehicle/her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (Utility Task Vehicle/çok amaçlı hizmet aracı) isimli araç tiplerinin ÖTV karşısındaki durumları netleştirilmiş, motor silindir hacmine ve ÖTV matrahına göre farklı oranlarda vergilendirilen motorlu karavanlarda vergilendirmeye esas tek bir oran belirlenmiştir.
- Bankacılık Kanunu’nun 143. maddesinde yapılan değişiklikle varlık yönetim şirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilmiş, söz konusu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna ise kaldırılmıştır.
- Konaklama Vergisi’nin yürürlük tarihi 7194 sayılı kanunun 52. maddesinde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2022’den 1 Ocak 2023’e ertelenmiştir.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi