7166 sayılı Kanun’la Vergi Mevzuatında Gerçekleştirilen Değişiklikler
Sayı: 2019/28
Konu: 7166 sayılı Kanun’la Vergi Mevzuatında Gerçekleştirilen Değişiklikler
22 Şubat 2019 tarihli ve 30694 sayılı Resmi Gazete’de 7166 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlandı. Söz konun ile yapılan düzenlemelerden öne çıkan hususlara sirkülerimizde yer vermekteyiz.
Geri kazanım katılım payı’nın beyanı ve ödenmesine ilişkin esaslarda değişiklikler;
2018/99 sayılı sirkülerimizde de yer verdiğimiz üzere 2872 Sayılı Kanun’un Ek 11 inci maddesi uyarınca geri kazanım katılım payları ürünün piyasaya sürüldüğü tarihi takip eden ayın onbeşine kadar Bakanlığa beyan edilerek, beyanı takip eden ikinci ayın son gününe kadar Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına ödenmesi gerekmekteydi.
Bu Kanunun 3 üncü maddesiyle, Ek 11 inci maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilerek Geri kazanım katılım payları ürünün piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği tarihi takip eden ayın yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın sonuna kadar ödenir.
Buna göre, Mart ayına ilişkin geri katılım payları, 24 Nisan’a kadar beyan edilecek ve 30 Nisan sonuna kadar ödenecektir.
Katılım payının süresinde beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının bir ay içinde ödenmesi gerektiği ilgiliye tebliğ edilir. Süresinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı oranında faiz uygulanarak aynı Kanuna göre tahsil edilir. Bu madde kapsamında tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, geri kazanım katılım payının beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye yetkilidir.
Geri kazanım katılım payı beyannamelerinin verilme sürelerini; kapsama girenlerin sektörleri, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları dikkate alınarak il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte aylık, üç aylık veya altı aylık dönemler halinde tespit etmeye; beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, bu beyannamelerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususunda izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye, Bakanlığın görüşünü alarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
7166 sayılı Kanun’un 4. maddesiyle, 2019 yılının Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler ile ödeme süreleri uzatılmıştır. Buna göre söz konusu dönemlere ilişkin beyannameler 24 Nisan 2019 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilebilecektir. Bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım payları ise 30 Nisan 2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenebilecektir.
Basılı kitap ve süreli yayınların tesliminin KDV’den istisna edilmesi
7166 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle yukarıda yer verilen (n) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“n) 21/6/1927 tarihli ve 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi (Bu bent hükmünün uygulanmasında, bu maddenin ikinci fıkrasında belirlenen had uygulanmaz.),”
7161 sayılı Kanun’la sadece yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri için getirilmiş olan istisna hükmü (2019-19 sayılı sirkülerimizde konu ile ilgili açıklamalar yer almaktadır.), 7166 sayılı Kanun’la genişletilerek, basılı kitap ve süreli yayınların her aşamadaki teslimleri KDV’den istisna hale getirilmiştir.
Böylelikle yayıncıların teslimlerinin yanında, nihai tüketicilere yapılan basılı kitap ve süreli yayın teslimleri de KDV’den istisna olarak değerlendirilecektir.
İşverenlere yönelik yeni ücret desteği
Bu Kanun’un 8. Maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na ilave edilen aşağıdaki hüküm doğrultusunda, 01.02.2019 ila 30.04.2019 tarihleri arasında işe alınmakla birlikte Kanun ile belirlenen koşullara uygun olarak istihdam sağlayan işverenlere ücret desteği sağlanacaktır.
“1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında işyerlerinde 2018 yılı Ocak ila Aralık ayları/döneminde aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınanların, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılmaları halinde bu maddede belirtilen prim desteği ile birlikte işe alındıkları ay dâhil üç aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutar Fondan karşılanmak üzere işverene destek olarak ayrıca sağlanır. Bu fıkra kapsamında işverene sağlanan ücret desteği işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup edilir, ancak işverene ödenmez.”
Düzenleme ile yukarıda belirtilen koşulları sağlayan işverenlere İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 19. maddesinde belirtilen sigorta prim desteği ile birlikte, çalışanların işe alındıkları ay dahil olmak üzere, üç aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmak üzere destek olarak sağlanacaktır.
Ücret desteği, işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup edilmek suretiyle sağlanacak olup, doğrudan ödeme yapılması söz konusu olmayacaktır.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’na ekli (IV) Sayılı Listede yer alan, içinde cep telefonlarının da bulunduğu 8517.12.00.00.11 GTİP numaralı “Alıcısı bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telefon cihazları” % 25 oranında ÖTV’ye tabidir.
7166 sayılı Kanun’un 10. maddesiyle yukarıdaki malların vergi oranlarının belirlenmesinde ÖTV matrahlarını esas alan farklı dilimler ihdas edilmiştir. Buna göre 8517.12.00.00.11 GTİP numaralı “Alıcısı bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telefon cihazları”;
– Özel tüketim vergisi matrahı 1.200 TL’yi aşmayanlar: % 25
– Özel tüketim vergisi matrahı 1.200 TL’yi aşıp, 2.400 TL’yi aşmayanlar: % 25
– Diğerleri: % 25
oranında vergilendirilecektir. Yukarıdaki düzenlemeyle, içinde cep telefonlarının da bulunduğu 8517.12.00.00.11 GTİP numaralı malların sadece ÖTV matrahı esas alınmak suretiyle sınıflandırıldığı görülmektedir. Bir oran değişikliği söz konusu değildir.
Ancak bu düzenlemeyi yine aynı Kanun’un 9. maddesiyle, Cumhurbaşkanı’nın oran belirleme yetkisinin yer aldığı ÖTV Kanunu’nun 12. maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde yapılan değişiklikle birlikte değerlendirmek uygun olacaktır.
Söz konusu madde ile Cumhurbaşkanı’na, 8517.12.00.00.11 GTİP numaralı mallar için ÖTV oranını % 50’ye kadar artırma, orana esas ÖTV matrah alt ve üst sınırlarını ise dörtte birine kadar indirme ve dört katına kadar artırma yetkisi verilmektedir. Böylelikle Cumhurbaşkanı 8517.12.00.00.11 GTİP numaralı mallar için Kanun’un verdiği yetki çerçevesinde farklı ÖTV oranları ve matrah tutarları belirleyebilecektir.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi