7104 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar İle 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı
Sayı: 2018/40
Konu: 7104 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar İle 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı.
06.04.2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7104 Sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar İle 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile esas olarak Katma Değer Vergisi Kanunu başta olmak üzere diğer bazı vergi kanunlarında da değişiklikler yapılmıştır.
1-KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER:
Kanun tasarısında yer alan;
- Devreden Katma Değer Vergisinin İadesine,
- Grup Katma Değer Vergisi Mükellefiyeti Tesisine
- Katma Değer Vergisi İadesinin Üç Ay İçinde Yapılmaması Durumunda Mükellefe Faiz Ödenmesine
- Her bir vergilendirme dönemine ilişkin 12 ay süreyle indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin, izleyen 6 ay içinde mükellef tarafından talep edilmesi şartıyla iade edilebileceği,
- 31/12/2018 tarihi itibarıyla mükellefler tarafından indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin ayrı bir hesapta izleneceği,
- 1/1/2019 tarihinden itibaren ödenecek katma değer vergisi ile iade hakkı doğuran işlemleri bulunan mükelleflerin, 31/12/2018 tarihli devreden KDV tutarından, ödenecek KDV’yi veya iade talep edilen tutarı mahsup edebileceği,
- Maliye Bakanlığına, 31/12/2018 tarihi itibarıyla indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin yok edilmesine ilişkin yetkiler verilmesi,
- Serbest muhasebeci malî müşavirler ve yeminli malî müşavirler odaları tarafından üyelerden alınacak giriş ücreti, maktu ve nispi aidatların hesaplanmasına yönelik düzenleme ile meslek mensuplarından kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile mesleği fiilen icra etmeyenlerin odaya giriş ücreti ve yıllık üye aidatlarını yüzde yetmiş beş indirimli olarak ödemelerine imkan tanınması,
- ilişkin düzenlemeler meclis görüşmeleri sırasında kanun metninden çıkartıldığından yasalaşmamıştır.
a) Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinde KDV Matrahı Belirlenmiştir.
- Katma Değer Vergisi Kanununun “Teslim” başlıklı 2 nci maddesinin (5) numaralı fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir:
“Bu Kanunun uygulanmasında arsa karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış sayılır.”
Yapılan düzenleme ile arsa sahibi, arsasının tamamını yerine müteahhide kalacak konut ve iş yerlerine isabet eden arsa payını teslim etmiş sayılacak, müteahhidin ise bu arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi gerçekleştirdiği kabul edilmiş olmaktadır.
- Katma Değer Vergisi Kanununun “Emsal Bedeli ve Emsal Ücreti” başlıklı 27 nci maddesine aşağıda yer alan paragraf eklenmiştir:
“6. Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarı esas alınır.”
Karşılıklı yapılan bu teslimlerde matrah; müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerlerinin Vergi Usul Kanununun 267. Maddesinin 2. sırasına göre belirlenecektir. (Maliyet bedeli esas olarak tanımlanan bu yöntemde; maliyet bedeline toptan satışlar için %5, perakende satışlar için ise %10 ilave edilerek matrah bulunmaktadır.)
Bu durumda arsa sahibine kalacak konut veya iş yerlerine ilişkin arsa payının müteahhide devri söz konusu olmadığından, arsa sahibine bırakılacak konut veya işyerlerinin maliyet bedelinin tespitinde arsa payı dikkate alınmayacaktır.
Madde:1 ve 7 / Yürürlük:06.04.2018 Tarihinden Sonra Yapılan Teslimlere Uygulanmak Üzere Kanun’un Yayım Tarihinde
b) Müzayede Mahallerinde Yapılan Satışlarda KDV Mükellefi Tanımlanmış ve Fazla ve Yersiz Olarak Hesaplanan KDV’nin İadesi Yeniden Düzenlenmiştir.
- Katma Değer Vergisi Kanununa tabi mükellefleri düzenleyen 8. maddesine (ç) bendi eklenerek; “Müzayede mahallerinde yapılan satışlarda bu satışları yapanların” KDV mükellefi olduğu kanun maddesine eklenmiştir.
- Fazla ve yersiz hesaplanan KDV’nin iadesinin, fazla ve yersiz hesaplanan KDV’nin Hazineye ödenmesi ve alıcı ve satıcının beyanlarını düzeltmeleri, fazla ve yersiz olarak hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya ödenmesi şartıyla yapılacağı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin 2. paragrafında yeniden düzenlenmiştir. Maddenin ilgili kısmının eski ve yeni düzenlenmiş hali aşağıda yer almaktadır:
c) Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimler İhracat Teslimi Kabul Edilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “İhracat Teslimi ve Yurt Dışındaki Müşteriler İçin Yapılan Hizmetler” başlıklı 12 nci maddesinde yapılan değişiklikle, gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimler, ihracat teslimi sayılmak suretiyle KDV’den istisna tutulmuştur.
(Madde:3 / Yürürlük:01.06.2018)
ç) Bazı Teslim ve Hizmetler Tam İstisna Kapsamına Alınmıştır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Araçlar, Kıymetli Maden Ve Petrol Aramaları İle Ulusal Güvenlik Harcamaları Ve Yatırımlarda İstisna” başlıklı 13. maddesine aşağıda yer alan teslim ve hizmetler ilave edilmiş ve böylece bu teslim ve hizmetler KDVK hükümlerine göre tam istisna kapsamına alınmıştır.
- Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler,
- Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere söz konusu hizmetlerle birlikte sağlanan diğer teslim ve hizmetler istisnanın kapsamına dahil değildir.),
- 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 3/7/2014 tarihli ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri (İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.),”
(Madde:4/ Yürürlük:01.06.2018)
d) KDV Kanunu’nda Diğer Kısmi İstisnalar Kapsamında Yer Alan (Madde:17/4) Bazı Teslim ve Hizmetler Yeniden Düzenlenmiştir.
- Adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemlerinin kısmi istisna kapsamına alındığına ilişkin hüküm KDV Kanununun 17/4-c maddesine eklenmiştir.
- Konfeksiyon sektöründe ortaya çıkan “konfeksiyon kırpıntıların” teslimi KDV’den istisna tutulmuştur.
- Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri tam istisna kapsamına alınmıştır.
(Madde:5/ Yürürlük:01.06.2018)
e) İkinci El Taşıt ve Taşınmaz Ticareti İle Uğraşan Mükelleflerin Teslimlerinde KDV Matrahı, Özel Matrah Şeklinde Belirlenmiştir.
İkinci el motorlu kara taşıtları veya taşınmaz ticareti yapan mükelleflerin; KDV mükellefi olmayanlardan ya da mükellefi olmakla birlikte istisna kapsamında satış yapanlardan aldıkları bu kıymetleri vasıflarında esaslı değişiklik yapmaksızın satmaları halinde KDV matrahı, satış bedelinden alış bedeli düşülerek kalan tutar olarak hesaplanacaktır.
(Madde:6/ Yürürlük:01.06.2018)
f) Katma Değer Vergisi Kanunun “Vergi İndirimi” Başlıklı 29. Maddesi Yeniden Düzenlenmiştir.
- İndirimli orana tabi işlemler nedeniyle teslim veya hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra ortaya çıkan giderler veya yapılan iskontolar dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen Katma Değer Vergisini’ nin iade hesabına dahil edilmesine imkan sağlanmaktadır.
(Madde:8/ Yürürlük:06.04.2018)
- Fatura ve benzeri belgelerde yer alan Katma Değer Vergisinin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartı ile indirilebileceği hükmü yeniden düzenlenmiş ve indirimin, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yılı izleyen yılın sonuna kadar yapılabilmesine olanak sağlanmıştır.
(Madde:8/ Yürürlük:01.01.2019)
- Vergi Usul Kanunu’nun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen Katma Değer Vergisi, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilecektir. Ancak Vergi Usul Kanununun 323. maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan Katma Değer Vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.
(Madde:8/ Yürürlük:01.01.2019)
g) Katma Değer Vergisi Kanunun “İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi” Başlıklı 30. Maddesi Yeniden Düzenlenmiştir.
Yapılan düzenleme ile kısmi istisna kapsamındaki bazı teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan tanınmıştır. İmkan tanınan işlemlere yönelik mükellefler tarafından kısmi istisna kapsamında mal teslimi ve hizmet ifaları için yüklenilen KDV’nin indirim hesaplarına dahil edilmesi mümkün hale gelmiştir.
Bu kapsamda yer alan teslim ve hizmetler:
– KDV Kanunu’nun 17. maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan teslim ve hizmetler:
(b) 5580 ve 5661 sayılı kanun kapsamında Özel okul, üniversite ve öğrenci yurtları tarafından verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri ile yurt hizmetleri, Kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları, Kanun’un 17. maddesinin (1) numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları, Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi,
(c) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, Kanun’un 17. maddesinin (1) numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler,
(d) Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler,
– KDV Kanunu’nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (ı) ve (ö) bentlerinde yer alan teslim ve hizmetler:
Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri, Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri,
(Madde:9/ Yürürlük:01.01.2019)
- Faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen KDV’nin tamamı ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen KDV’nin kullanılan süreye isabet eden kısmının indirilmesine imkan tanınmıştır.
(Madde:9/ Yürürlük:06.04.2018)
- Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen Katma Değer Vergisinin yanı sıra Türkiye’deki işlemler nedeniyle satıcıya ödenen ve satıcı tarafından da ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen Katma Değer Vergisi alıcı tarafından indirilebilecektir.
(Madde:9/ Yürürlük:06.04.2018)
- Vergi Usul Kanunu’nun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen KDV’ler indirim konusu yapılamayacaktır.
(Madde:9/ Yürürlük:01.01.2019)
h) Katma Değer Vergisi Kanununa Uyarınca Vergiden İstisna Edilmiş İşlemler Sebebiyle İndirim Yoluyla Telafi Edilemeyen KDV’nin İadesinde Süre Belirlenmiştir.
KDV Kanunu’nun 32. maddesinin (1) numaralı fıkrasına; iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla iade edilebileceğine ilişkin hüküm eklenmiştir.
(Madde:10/ Yürürlük:01.01.2019)
-Ayrıca mükellefiyet süresi, çalışan sayısı, aktif ve öz sermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, vergisel ödevlerin zamanında yerine getirilip getirilmediği gibi kriterleri esas alarak mükelleflerin vergisel uyum seviyeleri göre farklı iade yöntemleri tespit etmeye, iade alacağının mahsup edileceği vergi borçları ile iadeye ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.
Yürürlük tarihi: 06.04.2018
-Yine bu Kanun’un 10 uncu maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “İstisna Edilmiş İşlemlerde İndirim” başlıklı 32 nci maddesinde yapılan değişiklikle; imal ettikleri malları bizzat ihraç eden imalatçılara, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırabilme hususunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.
(Madde 10/Yürürlük tarihi: 01.01.2019)
-Bu Kanun’un 11 inci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Yetki” başlıklı 36 ncı maddesinde yapılan değişiklikle Bakanlar Kuruluna, süresi içinde iadesi talep edilmeyen katma değer vergisini gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak yazdırma ve iade hakkı doğuran işlemlerle ilgili iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarın belirlenmesi hususunda yetki verilmiştir.
(Madde 11/Yürürlük tarihi: 06.04.2018)
ı) Hasılat Esaslı Vergilendirme Yöntemi Getirilmiştir.
İşletme hesabına göre defter tutan ticaret erbabı ile serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabından, Bakanlar Kurulunca belirlenecek sektör ve meslek grupları içinde yer alanlar talep etmeleri halinde, alış ve gider belgelerindeki KDV’yi indirim konusu yapmak yerine, KDV dahil hasılatları üzerinden Bakanlar Kurulunca sektör ve meslek grupları belirlenecek oranı uygulayarak (bundan herhangi bir indirim yapmadan) hesapladıkları bu tutarı beyan ederek ödeyebileceklerdir.
Hasılat esaslı vergilendirme denilen bu yöntemde; satışlar üzerinden hesaplanan KDV gelir, alışlarla ilgili KDV ile hasılat esaslı vergilendirme esasına göre vergi dairesine ödenen KDV ise gider veya maliyet, yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları KDV’yi kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alınacaktır. Hasılat esaslı vergilendirme usulüne geçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamazlar.
(Madde:12/ Yürürlük:01.01.2019)
i) Bu Kanun’un 13 üncü maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Verginin ödenmesi” başlıklı 46 ncı maddesinde yapılan değişiklikle Maliye Bakanlığına, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ödemeleri gereken verginin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatma yetkisi verilmiştir.
(Madde:13/ Yürürlük:01.01.2019)
j) Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 20. maddesinde değişiklik yapılarak, teknoloji geliştirme Bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların, bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımlarının teslimi KDV’den istisna tutulmuştur. Ayrıca, geçici 20.madde kapsamında istisna edilen yazılım hizmetleri nedeniyle yüklenilen KDV, indirimi konusu yapılabilecektir.
(Madde:14/ Yürürlük:01.01.2019)
2-GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER:
Gelir Vergisi Kanunu’nun Değer Artış Kazançlarına yer verilen mükerrer 80. Maddesinde yapılan değişiklik ile; taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı, plakaların elde tutma süresinden bağımsız olarak, Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.
Ayrıca konu ile ilgili olarak Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 88. madde ile;
Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servislere ait ticari plakaların, bu maddenin yürürlük tarihinden önce (06.04.2018) elden çıkarılmasından doğan kazanç ve işlemlerle ilgili olarak vergi incelemeleri veya takdir işlemlerine istinaden herhangi bir vergi tarhiyatı yapılmaz, vergi cezası kesilmez, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan ve kesilmiş cezalardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir, tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmemesi düzenlenmiştir.
(Madde:15 ve 18 / Yürürlük:06.04.2018)
3-HARÇLAR KANUNU’NA BAĞLI (2) SAYILI TARİFEDE YAPILAN DÜZENLEME İLE;
Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin kâğıtlarla ilgili işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Alınacak harcın miktarında, bu fıkrada düzenlenen üst sınır dikkate alınmaz) binde 30’u oranında noter harcı ödenmesi hükme bağlanmaktadır.
(Madde:21 / Yürürlük:06.04.2018)
4-VERGİ USUL KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER:
Vergi Usul Kanunu’nun 140. maddesinde yapılan değişiklikle, tam incelemelerin en fazla 1 yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde 6 ay içinde, katma değer vergisi iade incelemelerinin en fazla üç ay içinde tamamlanması öngörülmüştür. Bu süreiçinde incelemenin bitirilememesi durumunda, tam ve sınırlı incelemelerde 6 ayı, katma değer vergisi iade incelemelerinde iki ayı geçmemek üzere ek süre verilmesi mümkündür.
(Madde:19/ Yürürlük: 01.01.2019 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin yapılacak incelemelerde uygulanmak üzere 01.01.2019 tarihinde)
5-ÖZEL TÜKETİM KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER:
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun “İhracat İstisnası” başlıklı 5 inci maddesinde yapılan değişiklikle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların, gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimler ÖTV’den istisna edilmiştir.
İhraç edilen veya gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına teslim edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisi ihracatçıya veya gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına mal teslim edenlere iade edilecek olup, Maliye Bakanlığı’na, bu mallara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkisi verilmiştir.
(Madde:24 / Yürürlük:01.06.2018)
6-3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 8/A maddesinde yapılan düzenleme ile Maliye Bakanlığı’na;
- Serbest muhasebeci mali müşavirlere beyannamelerini imzaladıkları dönem ve mükelleflerle sınırlı olmak kaydıyla, Katma Değer Vergisi iadesi raporu düzenlettirmeye,
- Bu kapsamda rapor düzenleyecek serbest muhasebeci mali müşavirlerde aranacak nitelik ve şartlar ile rapor düzenlenebilecek iade türlerini ve azami iade tutarlarını tespite,
- Rapor düzenleme yetkisini, belirleyeceği usul ve esaslara göre yapılan eğitimlere katılma ve başarılı olma şartına bağlamaya ve
- Uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetki verilmiştir.
(Madde:23 / Yürürlük:06.04.2018)
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi