6770 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Yayımlandı.
Sayı: 2017/5
Konu: 6770 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Yayımlandı.
27 Ocak 2017 tarihli ve 29961 sayılı Resmi Gazete’de “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlandı.
Yürütme ve yürürlük maddeleri dahil 40 maddeden oluşan söz konusu Kanun ile başta vergi kanunları olmak üzere çeşitli kanunlarda değişiklikler yapılmaktadır.
1-KOBİ birleşmeleri
6770 sayılı Kanun (Md. 29) ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Kurumlar vergisi ve geçici vergi oranı” başlıklı 32. maddesine yeni bir fıkra eklenerek “KOBİ birleşmeleri”nde indirimli kurumlar vergisi uygulaması getirilmiştir. Bu uygulamadan KVK’nın 19. maddesinin birinci fıkrası kapsamında birleşen, sanayi sicil belgesi olan ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) yararlanabileceklerdir.
Bu şekilde bir birleşme sonucunda, birleşen yani diğer KOBİ’ye devrolan şirketin birleşme tarihine kadar olan kazancına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanacaktır. Diğer KOBİ’yi devralan şirketin ise 3 yıllık kazancına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanması öngörülmektedir. Bu üç yıllık süreye, birleşmenin gerçekleştiği hesap dönemi de dahildir. Ancak her iki KOBİ de indirimli kurumlar vergisi oranını sadece üretim faaliyetinden sağlanan kazanca uygulayabileceklerdir.
Kanun’da indirim oranı belirlenmemiştir. Oran belirleme konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmektedir. Buna göre Bakanlar Kurulu bu madde kapsamında gerçekleştirilen KOBİ birleşmelerinde münhasıran üretim faaliyetinden elde edilen kazançlara uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranını % 75’e kadar indirimli uygulatmaya yetkilidir. Ayrıca Bakanlar Kurulunun bu indirim oranını, sektörler, iş kolları, üretim alanları, bölgeler, hesap dönemleri itibarıyla ya da orta ve yüksek teknolojili ürün üreten veya imalatçı ihracatçı kurumlar için ayrı ayrı veya birlikte farklılaştırma yetkisi de bulunmaktadır.
2-Yazılımlara KDV istisnası
KDV Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılan makine ve teçhizat teslimlerinin KDV’den istisna olduğuna dair hüküm bulunmaktadır.
6770 sayılı Kanun (Md. 7) ile söz konusu bende yazılım ve gayrimaddi hak satış ve kiralamaları da eklenmiştir. Buna göre teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılan yazılım ve gayrimaddi hak teslim ve kiralanmalarında da KDV istisnası uygulanabilecektir.
3-İnşaat işlerinde KDV iadesi
6770 sayılı Kanun’un 10. maddesi ile imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgeleri kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin inşaat işlerinde KDV iadesi imkânı getirilmektedir. Buna göre söz konusu inşaat işleri dolayısıyla 2017 yılında yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’ler mükelleflerin talebi üzerine iade edilebilecektir.
Kanun’da sabit yatırım için bir alt sınır da bulunmamaktadır. Buna göre imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında öngörülen sabit yatırım tutarı ne olursa olsun içerisinde inşaat işleri de varsa bu işler dolayısıyla KDV iadesi alınması mümkün olabilecektir.
Ancak sabit yatırım tutarının 50 milyon liradan az ya da çok olmasına göre iade alınabilecek dönemlerde farklılığa gidildiğini görülmektedir. Buna göre 50 milyon liraya kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri dolayısıyla 2017 yılında yüklenilen ve 2017 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’ler 2018 yılı içerisinde iade alınabilecektir.
Asgari 50 milyon liralık sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen KDV’lerin iadesi ise 6 aylık 2 dönem halinde yapılacaktır. Buna göre 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde yüklenilen ve aynı dönemde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’ler 1 Temmuz 2017 – 30 Haziran 2018 döneminde, ikinci 6 aylık döneme ilişkin aynı nitelikteki KDV’ler ise 2018 yılı içerisinde iade istenebilecektir.
Bu hüküm 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
4-İndirimli orana tabi işlemlerde nakden iade imkânı
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/2 maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu tarafından vergi oranı indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olan ve teslim ve hizmetin gerçekleştiği dönemde indirilemeyen KDV’nin iade alınması mümkün bulunmaktadır. Ancak iadenin, işlemin gerçekleştiği yıl içerisinde nakit olarak alınması mümkün olmayıp sadece mahsup yoluyla alınabilmektedir. Yılı içerisinde mahsuben iade edilemeyen vergilerin nakden iadesi ancak izleyen yıl içerisinde talep edilmesi şartıyla yerine getirilmektedir.
6770 sayılı Kanun’un 16. maddesiyle KDV Kanunu’nun yukarıdaki hükmüne bir cümle eklenmektedir. Buna göre indirimli orana tabi işlemler nedeniyle mahsuben iade edilmeyen vergiler, Maliye Bakanlığınca belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemler itibarıyla yılı içinde nakden iade edilebilecektir.
5-Belediyeler ve İl Özel İdarelerinin taşınmaz teslimleri KDV’den istisna edilmiştir.
Bu Kanunun 8 inci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Sosyal ve Askerî Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar” başlıklı 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (p) bendinde değişiklik yapılarak, belediyeler ve il özel idarelerinin taşınmaz teslimleri KDV’ den istisna edilmiştir.
Yukarıdaki düzenlemenin devamı olarak, aynı Kanunun 9 uncu maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’na geçici 36 ncı madde eklenerek, belediyeler ve il özel idareleri tarafından iktisadi işletme oluşturmaksızın yapılan taşınmaz teslimlerinde KDV aranmayacağı yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu nedenle geçmişe dönük herhangi bir tarhiyat yapılamayacak, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilecek, tahakkuk eden tutarlar terkin edilecek, tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmeyecektir.
6-Yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarına KDV istisnası getirilmiştir.
Bilindiği üzere, yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt dışından ve/veya iç piyasadan tedarik edilen makine ve teçhizat için KDV istisnası vardır.
Bu Kanunun 7 nci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Araçlar, Kıymetli Maden ve Petrol Aramaları ile Ulusal Güvenlik Harcamaları ve Yatırımlarda İstisna” başlıklı 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi değiştirilerek, yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarına da KDV istisna getirilmiştir.
7-Asgari Ücret Desteği uygulamasına 2017 yılında da devam edilecektir.
Bu Kanunun 27 nci maddesiyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen, geçici 71 inci madde ile 2016 yılında uygulaması başlatılan asgari ücret desteğinin 2017 yılında da devam etmesi sağlanmıştır.
Buna göre, 5510 sayılı Kanun’un (4/a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;
-2016 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ye verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenen tutar ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2017 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
-2017 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2017 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için Bakanlar Kurulunca tespit edilen günlük tutar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar Hazinece karşılanacaktır.
8- Sigorta prim ödemelerinin bir kısmı ertelenebilecektir.
Bu Kanunun 28 inci maddesiyle, 5510 sayılı Kanunu’na eklenen, geçici 72 nci madde ile 2016 yılı için 5510 sayılı Kanun’un geçici 68 inci maddesi ve 2017 yılı için, bir önceki madde de değindiğimiz 5510 sayılı Kanun’un geçici 71 inci maddesi uyarınca; asgari ücret desteği alanların prim ödeme gün sayısı, günlük 60 TL ile çarpılmak suretiyle bulunacak sigorta primine esas kazanç tutarı üzerinden; 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarları, sırasıyla 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde ödenebilecektir.
Örneğin, bir firmanın asgari ücret desteği kapsamında 4 çalışanı ve bunların prim ödeme gün sayısı toplamının 120 (30 gün X 4 kişi) olduğunu kabul ettiğimizde ertelenebilir prim tutarı hesaplaması aşağıdaki şekilde olmaktadır.
Sınır = Destek kapsamındaki çalışanların prim ödeme gün sayısı X 60 TL X %34,5 (SGK İşci, SGK İşveren)
= 120 X 60 X %34,5
= 2.484 TL
9-Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki münhasıran imalat sanayiinde ve sadece 2017 takvim yılında gerçekleştirecekleri yatırım harcamalarına ilişkin olarak 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesiyle Bakanlar Kuruluna verilen yetkiler genişletilmiştir.
Bilindiği üzere, yürürlükteki ilgili mevzuat uyarınca, 1.1.2017 tarihi itibariyle, büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarda 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisinin, öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar aşağıda belirtilen oranlarda indirimli olarak uygulanması gerekmektedir.
Bölgeler | Bölgesel Teşvik Uygulamaları | Büyük Ölçekli Yatırımlar | ||
Yatırıma Katkı Oranı % | Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi İndirim Oranı % | Yatırıma Katkı Oranı % | Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi İndirim Oranı % | |
1 | 15 | 50 | 25 | 50 |
2 | 20 | 55 | 30 | 55 |
3 | 25 | 60 | 35 | 60 |
4 | 30 | 70 | 40 | 70 |
5 | 40 | 80 | 50 | 80 |
6 | 50 | 90 | 60 | 90 |
Bu Kanunun 30 uncu maddesiyle, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 9 uncu madde ile mükelleflerin 2017 takvim yılında gerçekleştirdikleri imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlara sağlanan yatırıma katkı oranının ilave 15 puana kadar artırılabilmesi, kazanca yüzde 100’e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilmesi ve yatırım döneminde hak edilecek yatırıma katkı tutarının yüzde 100’ünün diğer faaliyetlerden elde edilen kazançtan indirilebilmesine imkân sağlanması yönünde Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.
Yürürlük tarihi: 01/01/2017
10- Uluslararası taşımacılığa ilişkin damga vergisi ve harç istisnasının kapsamına, yolcu taşımacılığı da dahil edilmiştir.
Bu Kanunun 2 inci maddesiyle, Damga Vergisi Kanunu’nun ek 2 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (e) bendi ve (f) bendi değiştirilerek, kamu kurum ve kuruluşları tarafından uluslararası ihale konusu edilen yolcu taşıma işleri döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin damga vergisi istisnası kapsamına alınmış ve uluslararası taşımacılığa ilişkin damga vergisi istisnası, yolcu taşımacılığım da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
Yürürlük tarihi: 27/01/2017
Benzer şekilde aynı Kanunun 3 üncü maddesiyle, Harçlar Kanununun ek 1 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (e) bendindi ve (f) bendi değiştirilerek, kamu kurum ve kuruluşları tarafından uluslararası ihale konusu edilen yolcu taşıma işleri döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin harç istisnası kapsamına alınmış ve uluslararası taşımacılığa ilişkin harç istisnası, yolcu taşımacılığını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
Yürürlük tarihi: 27/01/2017
11-Bağlama kütüğüne kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarından yıllık vize harçları kaldırılmıştır.
Bu Kanunun 4 üncü maddesiyle, Harçlar Kanunu’na bağlı (8) sayılı tarifenin “XIII- Bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden ve bunların vizelerinden alınacak harçlar:” başlıklı bölümünün başlığı ve birinci cümlesi değiştirilerek, bağlama kütüğüne kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarından yıllık vize harçları kaldırılmıştır.
Yürürlük tarihi: 27/01/2017
12-Yabancı bayrak çekilmiş olan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiye’deki kişilere intikali, ithali, kayıt ve tescil işlemleri her türlü vergiden istisna edilmiştir.
6770 sayılı Torba Yasanın 38. maddesinde yapılan düzenleme ile yabancı bayrak çekilmiş deniz taşıtlarının Türk Bayrağına geçişi kolaylaştırılmaktadır.
Yasa kapsamına Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8901.10.10.00.11 ve 8901.10.90.00.11 ile 89.03 tarife pozisyonunda yer alanlardan sadece; yat,kotra,tekne ve gezinti gemileri girmektedir. Bu deniz taşıtları şu anda fiilen yurtdışında mevcut olabilecekleri gibi yurt içinde de olabilirler. Her iki durumda yasadan yararlanmaya engel değildir.
Mülkiyeti yurtdışında yerleşik kişi ya da kurumlara ait görünen bu taşıtların, bedelsiz olarak Türkiye’de bulunan gerçek ve tüzel kişilere devredilerek Türk gemi sicili/bağlama kütüğüne kayıt ve tescili gerekmektedir. Bu intikal işlemi için Veraset ve İntikal Vergisi alınmayacaktır.
İşte bu deniz taşıtlarının ithali ile kayıt ve tescil işlemlerinde (bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden alınacak harçlar hariç olmak üzere), KDV, ÖTV, gümrük vergisi başta olmak üzere hiçbir vergi, resim, harç ve fon alınmayacaktır.
13-Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemi ve yatlara yönelik istisna uygulamaları yeniden düzenlenmiştir.
Bu Kanunun 14 üncü maddesiyle, 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Mali hükümler başlıklı 12 nci maddesi değiştirilerek Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemi ve yatlara yönelik istisna uygulamaları yeniden düzenlenmiştir.
Buna göre, Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilecek gemilere ve yatlara ilişkin alım, satım, ipotek, tescil, kredi, gemi kira, zaman çarteri ve tüm navlun sözleşmeleri damga vergisine ve harçlara; bu işlemler nedeniyle alınacak paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine ve fonlara tabi tutulmayacaktır.
Ayrıca aynı maddeye eklenen fıkraya göre, yurtdışından ithal edilen 3.000 DWT’nin (yolcu gemileri ile özel maksatlı, Özel yapılı gemilerde ise 300 grostonun) üzerinde olup Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilen gemilerin, bu sicilden terkin edilerek başka bir sicile devri veya sair suretlerle devri halinde, söz konusu istisna hükümlerinin uygulanabilmesi için bunların en az 6 ay süreyle Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı olarak işletilmiş olmaları şartı aranacaktır.
Bunun yanı sıra, aynı Kanunun 15 inci maddesiyle 4490 sayılı Kanun’a eklenen Geçici 3 üncü maddeyle, 4490 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde yer alan istisnalara ilişkin olarak yapılan değişiklikle söz konusu istisna hükümlerinin, kapsama giren gemi ve yatların Türk Uluslararası Gemi Sicilinden terkin edilerek yerli veya yabancı bir başka sicile geçişi veya ihracı ya da hurdaya ayrılmak için satışı aşamasında da uygulanmasına imkân sağlanmakta olup bu kapsamda, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce söz konusu istisnalardan yararlananlar hakkında, yararlandıkları bu istisnalar dolayısıyla geçmişe yönelik herhangi bir tarhiyat yapılmaması, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilmesi, tahakkuk eden tutarların terkin edilmesi, tahsil edilen tutarların ise iade edilmemesi sağlanmaktadır.
Yürürlük tarihi: 27/01/2017
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM- Bağımsız Denetçi