6761 Sayılı Yasa İle Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklikler Yapılmıştır
Sayı: 2016/31
Konu:6761 Sayılı Yasa İle Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklikler Yapılmıştır.
1. )Sosyal güvenlik primine esas kazancın üst sınırının hesaplanmasında kullanılan katsayı
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 82. maddesinde, üzerinden SGK primi ödenecek olan kazançların alt ve üst sınırlarının nasıl belirleneceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır. Buna göre SGK priminin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgari ücretin otuzda biri (günlük asgari ücret), üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katı olarak hesaplanmaktaydı.
6761 sayılı Kanun’un 8. maddesiyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 82. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “6,5” ibaresi “7,5” olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklik 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Buna göre SGK primine esas kazancın üst sınırı (SGK tavanı) 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren, ilgili dönemde geçerli olan asgari ücret tutarının 7,5 katı olarak hesaplanacaktır.
2. )Serbest bölgelerde KDV istisnası
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesi uyarınca serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV’den istisnadır. 6761 sayılı Kanun ile bu hükme ekleme yapılarak, serbest bölgelere veya serbest bölgeden ihraç amaçlı olarak yapılan yük taşıma işlerinin KDV’den istisna (kısmi istisna) edilmesi sağlanmıştır.
Yayım tarihinde yürürlüğe giren düzenlemenin gerekçesinde, ihracata yönelik taşıma işlerinde KDV istisnasına sahip olan yurt içindeki ihracatçılara göre dezavantajlı durumda bulunan serbest bölge kullanıcılarının durumlarının iyileştirilmesinin hedeflendiği belirtilmektedir.
3.)Serbest bölge ilan edilen arazinin kullanıcı lehine tapuda tescilin yapılacağı tarihe kadar geçici olarak arazi vergisinden muaf tutulması.
6761 No.lu Kanun’un 4 üncü maddesiyle, Emlak Vergisi Kanunu’nun Geçici muaflıklar başlıklı 15 inci maddesinde değişiklik yapılarak, Bakanlar Kurulunca serbest bölge ilan edilen arazinin kullanıcı lehine tapuda tescilin yapılacağı tarihe kadar geçici olarak arazi vergisinden muaf tutulması sağlanmıştır.
Böylelikle, özel mülkiyette bulunan serbest bölgelerde işletici şirketlerin yatırımlara tahsis edilmek üzere ellerinde tuttukları araziye ilişkin vergi yükünün azaltılması amaçlanmaktadır.
4.)6736 sayılı Kanun’un inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemlere ilişkin süresinde başvuruda bulunamayan mükelleflere ek başvuru süresi verilmesi
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemlere ilişkin 4’üncü maddesinin birinci ilâ sekizinci fıkralarında, Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemlere devam edileceği ve bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tebliğ edilecek ihbarname üzerine 30 gün içerisinde başvuruda bulunmak ve ilk taksit ihbarnamenin tebliğini izleyen ayda ödenmek koşuluyla madde hükmünden yararlanılacağı düzenlenmiştir.
6736 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesi kapsamında başvuru yapabilecek mükelleflerce 30 günlük başvuru süresi gözden kaçırılarak 31 Ekim 2016 tarihinin başvuru süresinin son günü olarak algılanması nedeniyle süresinde başvuruların yapılamadığı ve bu nedenle Kanundan yararlanılamadığı anlaşıldığından gerek süresinde başvuruda bulunamayan gerekse başvuruyu süresinde yapmasına rağmen ödeme sürelerini karıştıran mükelleflere yeni bir hak verilmesi amacıyla 6736 sayılı Kanun’a aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
Buna göre, 20/08/2016 – 31/10/2016 tarihi (bu tarih dâhil) arasında tebliğ edilen ihbarnamelere konu alacaklar için süresinde başvuruda bulunamayan mükellefler için anılan fıkralardan yararlanmak üzere 30 Kasım 2016 tarihine kadar başvuru hakkı verilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 1- (1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ila sekizinci fıkraları kapsamında olan ve Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden gün ile 31/10/2016 tarihi (bu tarih dâhil) arasında tebliğ edilen ihbarnamelere konu alacaklar için süresinde başvuruda bulunamayan mükellefler, anılan fıkralardan yararlanmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği ayın sonuna kadar başvuruda bulunabilir ve bu başvurular üzerine yapılandırılan alacakların ilk taksiti aynı sürede ödenir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen sürede tebliğ edilen ihbarnameler üzerine Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre süresinde başvuruda bulunduğu halde ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek yapılandırmayı ihlal edenler, ihlale konu olan tutarları birinci fıkrada belirtilen sürede ödemeleri koşuluyla, Kanun hükümlerinden yararlandırılır. Bu fıkra kapsamında yapılacak ödemelere Kanunun 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasında yer alan geç ödeme zammı uygulanmaz. Şu kadar ki, bu fıkra hükmünden yararlanılması durumunda Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi hükmünden yararlanılmaz.”
Örnek – Mükellefe, 6736 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ila sekizinci fıkraları kapsamına giren alacaklara ilişkin vergi/ceza ihbarnamesi 31 Ağustos 2016 tarihinde tebliğ edilmiştir. Mükellef, 26/10/2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 25/10/2016 tarihli ve 2016/9385 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında uzatılan süre dâhil olmak üzere Kanundan yararlanmak için 30 Ekim 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar başvuruda bulunması gerektiği halde bu sürede başvuruda bulunmamıştır.
Bu durumda, Kanunun geçici 1 inci maddesiyle yap27ılmış olan düzenleme kapsamında mükellefin Kanun hükümlerinden yararlanmak istemesi halinde, 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar vergi dairesine başvurması ve yapılandırılan alacağa ilişkin peşin veya ilk taksit tutarını da 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar ödemesi gerekmektedir. Yapılandırılan borçların tamamının 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar ödenmesi durumunda hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %50 oranında indirim yapılacaktır.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi