6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik
Sayı: 2015/3
Konu:6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik
Nakdi sermaye artışına teşvik getiren ve bazı vergisel düzenlemeleri içeren 6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 7 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanunda nakdi sermaye artışına getirilen teşvik ile hüküm aşağıda açıklanmıştır.
6637 sayılı Kanun’un 8’nci maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10’ncu maddesinin birinci fıkrasına yeni bir bent eklenerek sermaye şirketlerinin nakit sermaye artışlarına teşvik getirilmektedir.
Buna göre, sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan faiz tutarının %50’si kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabilecektir. Esas alınacak faiz, TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı olacaktır.
Diğer taraftan, bu indirimden, finans, bankacılık ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri yararlanamayacaktır. Söz konusu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılır. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplanmasında dikkate alınmaz. İndirim tutarı, nakdi sermayenin ödendiği ay kesri tam ay sayılmak suretiyle hesap döneminin kalan ay süresi kadar hesaplanır. Matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirilemeyen tutarlar sonraki hesap dönemlerine devreder. Öte yandan, sermaye şirketlerine nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklananlar dahil olmak üzere, sermaye şirketlerinin birleşme, devir ve bölünme işlemlerine taraf olmalarından kaynaklanan sermaye artırımları veya bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinden kaynaklanan ya da ortaklar veya bu Kanun’un 12’nci maddesi kapsamında ortaklarla ilişkili olan kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artırımları, indirim hesaplamasında dikkate alınmaz.
Ayrıca, bentte yer alan oranı şirketlerin aktif büyüklükleri, çalışan personel sayıları ve yıllık net satış hasılatlarına göre veya sermayenin kullanıldığı yatırımdan elde edilen gelirlerin kurumun esas faaliyeti kapsamında olmayan faiz, kar payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşmasına göre ya da sermayenin kullanıldığı alanlar itibariyle ya da bölgeler, sektörler ve iş kolları itibariyle ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya, halka açık şirketler için halka açıklık oranına göre %150’ye kadar farklı uygulatma konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmiştir. 6637 sayılı Kanunla getirilen nakit sermaye artışına ilişkin yukarıda yer alan düzenleme 1 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi