115 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile bazı vergi beyannamelerinin verilme süreleri yeni bir belirleme yapılıncaya kadar uzatılmıştır
Sayı: 2018/94
Konu: Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında karar ve ilgili Tebliğ’de birtakım değişiklikler yapılmıştır.
9 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 24’üncü maddesinde değişiklikler yapılmış ve söz konusu Karar’a yeni bir geçici madde eklenmiştir. Ayrıca mezkûr Resmi Gazete’de “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2018/4)” yayımlanmıştır.
Söz konusu Karar ve Tebliğ ile yapılan düzenlemeler özetle aşağıdaki gibidir.
1) Yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için sabit yatırım tutarının en az yüzde onu oranında harcama yapılması zorunluluğu kaldırılmıştır.
323 sayılı Kararın 1’inci maddesiyle; 2012/3305 No.lu Kararın “Yatırım süresi ve tamamlama vizesi” başlıklı 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Eski düzenlemede yatırımın başlamış kabul edilebilmesi için teşvik belgesinde yer alan sabit yatırım tutarının en az yüzde onu oranında bir harcama yapılmış olması (sabit yatırım tutarı ellimilyon Türk Lirasının üzerindeki yatırımlar için en az beşmilyon Türk Lirası) gerekmekteyken, söz konusu düzenleme ile yatırımların herhangi bir harcama tutarına bakılmaksızın teşvik belgesi üzerinde yer alan yatırıma başlangıç tarihinde başlamış kabul edilmesine olanak sağlanmıştır. Böylelikle, yatırımın başlangıç tarihi, teşvik belgesi için Bakanlığa veya ilgili yerel birime müracaat tarihi olarak kabul edilecektir.
Bu düzenleme, 05.10.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
Eski Düzenleme | Yeni Düzenleme |
MADDE 24 – (1) Yatırımın başlangıç tarihi, teşvik belgesi için Bakanlığa veya ilgili yerel birime müracaat tarihidir. Ancak, yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için, yatırımın başlangıç tarihinden sonra arazi-arsa, altyapı, bina-inşaat, makine ve teçhizat (avans ve ön ödemeler dahil) ile diğer yatırım harcamalarına yönelik olarak teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarı esas alınmak üzere, sabit yatırım tutarının en az yüzde onu oranında (sabit yatırım tutarı ellimilyon Türk Lirasının üzerindeki yatırımlar için en az beşmilyon Türk Lirası) harcama yapılması gerekir. | MADDE 24 – (1)
Yatırımın başlangıç tarihi, teşvik belgesi için Bakanlığa veya ilgili yerel birime müracaat tarihidir. |
2) Elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların tamamlama vizesi “Elektrik Enerjisi Üretimi Yatırımlarında Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Harcamaların Tespitine İlişkin Yeminli Mali Müşavir Raporu’nun ibrazı halinde yapılmış sayılacaktır.
323 sayılı Kararın 1’nci maddesiyle, 2012/3305 No.lu Kararın 24’üncü maddesine 10’uncu fıkra eklenmiştir.
Buna göre;
- Genel teşvik uygulamaları kapsamında düzenlenen elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların tamamlama vizesi, 9 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/4 lu Tebliğ ekinde yer alan “Elektrik Enerjisi Üretimi YAtırımlarında Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Harcamaların Tespitine İlişkin Yeminli Mali Müşavir Raporu’nun ibrazı halinde yapılmış sayılacaktır.
- Bu şekilde tamamlama vizesi yapılan teşvik belgeleri kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın satışının serbest olduğu, Bakanlıkça ilave herhangi bir işlem yapılmayacağına hükmedilmiştir.
Bilindiği üzere, 2012/3305 Sayılı Karar’ın “Devir, satış, ihraç ve kiralama” başlıklı 22’nci maddesinin birinci fıkrasında, “Yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın devir, satış, ihraç veya kiralanması, söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip beş yılı doldurmuş olmaları halinde serbesttir.” hükmüne yer verilmektedir.
3) Yatırımı öngörülen sürede gerçekleştirilememiş veya henüz kapatılmamış ve ek süre almamış teşvik belgeleri için herhangi bir işlem yapılmaksızın ek süre tanınmıştır.
2012/3305 sayılı Kararın 24’üncü maddesinin ikinci fıkrasında; “(2) Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımların proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda öngörülen sürede gerçekleştirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi hâlinde, teşvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. Bu şekilde hesaplanan ek sürenin bir yıldan az olması halinde ek süre bir yıl olarak uygulanabilir. Bu Karar kapsamında düzenlenen ve ek süre verilmiş olan sabit yatırım tutarı onmilyar Türk Lirası ve üzerindeki stratejik yatırımlara ilişkin teşvik belgelerine, talep edilmesi halinde ek süre dâhil teşvik belgesinde kayıtlı sürenin yarısı kadar daha ilave süre verilebilir.” ifadelerine yer verilmektedir.
323 sayılı Kararın 2’nci maddesiyle, aynı Karara geçici 12’nci madde eklenerek, yatırımı öngörülen sürede gerçekleştirilememiş veya henüz kapatılmamış ve ek süre almamış teşvik belgelerinin süresi herhangi bir işlem yapılmaksızın teşvik belgesinde kayıtlı orijinal sürenin yarısı kadar uzatılmıştır.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi