31.12.2021 Tarihli Bilançolarındaki Yabancı Paralarını Dönüşüm Desteği Tebliği Kapsamında TL Vadeli Mevduata Çevirenlere Kurumlar Vergisi İstisnası Getiren Kanun Yayımlandı:
Sayı: 2022/10
Konu: 31.12.2021 Tarihli Bilançolarındaki Yabancı Paralarını Dönüşüm Desteği Tebliği Kapsamında TL Vadeli Mevduata Çevirenlere Kurumlar Vergisi İstisnası Getiren Kanun Yayımlandı:
29.01.2022 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7352 No’lu Vergi Usul Kanunu İle Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanununa Geçici 14. Madde eklenmiş olup, getirilen düzenlemeleri aşağıdaki şekilde özetlenmiştir;
Geçici Madde 14)
(1) Söz konusu hesaplardaki tutarların 2021 yılı 4. dönem geçici vergi beyannamesinin verilme tarihine kadar TC Merkez Bankasının TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi tebliği kapsamında dönüşüm kuru üzerinden TL ye çevrilmesi ve çevrilen tutarların en az 3 ay vadeli TL mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirilmesi halinde;
- a) Söz konusu yabancı paraların dönem sonu değerlemelerinden oluşan kur farkının 01.10.2021 – 31.12.2021 tarihleri arasındaki dönemi isabet eden kısmı kurumlar vergisinden istisna tutulacaktır.
- b) 2021 yılı dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar TL ye çevrilen hesaplarla ilgili olarak (2022 yılı başından dönüşüm tarihine kadar )oluşan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacaktır.
(2) Söz konusu hesaplardan dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulacaktır.
(3) Yukarıdaki Kapsama Girmeyen Yabancı Paraların Dönüştürülmesi:
31.12.2021 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraların yukarıda 1. bölümde belirtilen sürede ve şekilde olmamakla birlikte, 2022 yılı sonuna kadar TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden TL ye çevrilmesi ve bu suretle elde edilen TL varlığın en az 3 ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirilmesi durumunda oluşan kur farkı kazançlarının, geçici vergi dönemi sonu değerlemesiyle TL na çevrildiği tarih arasına isabet eden kısmı ile dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulacaktır.
İstisna İşlemlerden Doğan Zararlar İle İstisna Kazançlara İlişkin Giderlerin Durumu:
Kurumlar Vergisi Kanununun 5/3. Maddesine göre; iştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlarının, istisna dışı kurum kazancından indirilmesi kabul edilmemektedir. Geçici 14.Maddeye eklenen hüküm ile, 5/3. Maddenin Geçici 14. Maddedeki istisna uygulamasında dikkate alınmaması sağlanmıştır.
-TL mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması durumunda Geçici 14. Madde kapsamında istisna edilen vergiler, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte tahsil edilecektir.
Fazlı ÇİLİNGİR
YMM, Bağımsız Denetçi